Comunicate de presa
Pliant_Papanicolau_promovare
Comunicat de presa
Cancerul poate fi prevenit
Ministerul Sanatatii prin Directiile de Sanatate Publica Judetene deruleaza la nivel national in cursul lunii ianuarie- februarie Campania de Prevenire a Cancerului sub sloganul ,,Cancerul poate fi prevenit”.
Scopul campaniei:
Mesaje pentru cresterea nivelului de informare si constientizare a populatiei tinta privind factorii de risc pentru cancer.
Obiectivele campaniei:
- Cresterea nivelului de informare şi constientizare a populatiei tinta privind factorii de risc pentru cancer;
- Informarea privind tipurile de cancer care pot fi prevenite şi/sau depistate prococe prin teste de screening ;
- Discutarea, revizuirea şi adoptarea Strategiei nationale si a planului de actiune pentru programele de screening vizand depistarea precoce a cancerului de col uterin, san si cancerului colo –rectal.
In fiecare an , peste 12,7 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer si 7,6 milioane de persoane mor ca urmare a acestei boli.
Daca nu se iua masuri, povara prin cancer la nivel mondial va depasi 26 de milioane de cazuri noi si 17 milioane de decese pana in anul 2030, cu o crestere foarte rapida in tarile slab dezvoltate sau mediu dezvoltate .
Cu toate acestea, e bine sa stim ca o treime din cancere se pot preveni si trata prin diagnostic si tratament aplicate la timp. Riscul de cancer poate fi semnificativ scazut prin masuri simple:
ü alimentatie variata si sanatoasa
ü mentinerea unei greutati a corpului normale
ü limitarea consumului de alcool
ü renuntarea la consumul de tutun si evitarea expunerii la fumatul pasiv
ü evitarea expunerii excesive la soare
ü protejarea de infectiile care pot duce la cancer
30 - 35% din cancere sunt cauzate de greseli alimentare (prea putine fructe si zarzavaturi, fibre, etc.)
Un studiu important a aratat ca cei care fac miscare si au forma fizica buna au o mortalitate prin cancer redusa la jumatate comparativ cu sedentarii.
Alcoolul e responsabil de cel putin 3% din decesele cauzate de cancer.
Factorii de mediu, cum ar fi poluarea si radiatiile, cresc si ei riscul.
Se estimeaza ca 90% din decesele prin cancer colo - rectal sunt prevenibile prin colonoscopie si alte investigatii de depistare precoce.
Mortalitatea prin cancer poate fi redusa de testele de screening pentru depistarea cancerelor de col uterin, prostata si mamar.
O alimentatie necorespunzatoare creste riscurile de aparitie a cancerului cu 40%. In schimb, consumul de alimente care contin substante anticancerigene (fructele si legumele), poate avea rezultate foarte bune.
Alimente nerecomandate:
- grasimile animale in exces – se gasesc in diferite tipuri de carne si produse lactate
- margarina in cantitati mari
- produsele din faina alba
- consumul excesiv de alcool
- excesul de sare si zahar
Alimente recomandate:
- alimentele bogate in vitamina B si acid folic – mazare verde si spanac
- alimente bogate in acizi grasi omega 3: peste (ton, somon, macrou) si uleiul de masline nu numai ca reduc nivelul de colesterol, dar joaca si un rol important in combaterea efectelor negative ale acizilor grasi omega 6 .
- fructele si legumele proaspete trebuie consumate frecvent, la fel ca si produsele din cereale integrale. Legumele care au proprietati anticancerigene sunt cele cu frunze verzi, precum si usturoiul si ceapa. Aceasta din urma produc enzime care neutralizeaza celulele cancerigene. Consumul de rosii este de asemenea benefic.
Nu uitati!
– Vaccinarea poate contribui de asemenea la reducerea riscului de cancer. Vaccinul HPV ajută la prevenirea celor mai multe cancere de col uterin şi a unor cancere vulvare şi vaginale, iar vaccinul împotriva hepatitei B poate contribui la reducerea riscului de cancer hepatic.
Ministerul Sănătăţii
Direcţia de Sănătate Publică Călăraşi
COMUNICAT DE PRESĂ
Având în vedere temperaturile ridicate ce se vor înregistra in perioada 12-15 iunie 2015, reamintim populaţiei recomandările în vederea prevenirii incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi crescute :
Recomandări pentru populaţia generală :
– evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;
– dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
– ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;
– purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
– pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă;
– beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
– Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
– evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
– consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă; o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;
– evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) ; atentionam persoanele din mediul rural sa evite pe cit posibil efectuarea muncilor agricole in intervalul 11-17 .Aceste activitati se vor desfasura in afara acestui interval orar iar in momentul deplasarii catre locul de prestare a activitatii agricole se va avea in vedere asigurarea apei potabile.
– aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
– păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:
– inchideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;
– tineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă.
– deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.
– stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale.
– inchideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie.
Recomandări pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri în rândul copiilor
o Pentru sugari şi copiii mici:
– realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer.
– sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă.
– se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de cate ori sugarul solicit.
– copilul va fi imbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale commode.
– nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu caciuliţă sau pălăriuţă pe cap.
– copiii vor primi apă plată sau apa cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete şi foarte bine spălate.
– mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzator cu apă, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă, fără adaos de conservanţi. Se va evita în acelaşi timp consumul de cafea sau alcool şi vor avea grijă să menţină o igienă riguroasă a sânului şi evident igiena generală.
– la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică.
– atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil cât şi pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate şi mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens copilul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi şi obligatoriu seara la culcare , iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de cate ori este nevoie.
o Pentru copiii preşcolari şi scolari:
– alimentele trebuie să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete.
– se va avea grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor.
– copiii vor fi supravegheaţi, iar locul de joacă va fi amplasat la umbră, în afara orelor de caniculă având capul protejat de pălăriuţe.
– scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub absolută supraveghere şi numai în ape autorizate sanitar.
– copiilor preşcolari şi şcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei.
Recomandări pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice:
– creearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.
– hidratare corespunzatoare cu apă, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi.
– alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete .
– se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile.
– este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei
– se va evita circulaţia în perioadele de vîrf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale precum şi pălărie .
– persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.
– menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 – 4 duşuri pe zi.
Obligaţiile angajatorilor prevazute de OUG 99/2000 :
„În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:
A.Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
a)reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
b)asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
c)alternarea efortului dinamic cu cel static;
d)alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
B.Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
a)asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
b)asigurarea echipamentului individual de protecţie;
c)asigurarea de duşuri.”
Direcţia de Sănătate Publică Călăraşi
Ministerul Sănătăţii
Direcţia de Sănătate Publică Călăraşi
COMUNICAT DE PRESĂ
Având în vedere temperaturile ridicate ce se vor înregistra incepand cu data de 06.07.2015, reamintim populaţiei recomandările în vederea prevenirii incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi crescute :
Recomandări pentru populaţia generală :
– evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;
– dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
– ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;
– purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
– pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă;
– beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
– Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
– evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
– consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă; o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;
– evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) ; atentionam persoanele din mediul rural sa evite pe cit posibil efectuarea muncilor agricole in intervalul 11-17 .Aceste activitati se vor desfasura in afara acestui interval orar iar in momentul deplasarii catre locul de prestare a activitatii agricole se va avea in vedere asigurarea apei potabile.
– aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
– păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:
– inchideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;
– tineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă.
– deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.
– stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale.
– inchideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie.
Recomandări pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri în rândul copiilor
o Pentru sugari şi copiii mici:
– realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer.
– sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă.
– se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de cate ori sugarul solicit.
– copilul va fi imbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale commode.
– nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu caciuliţă sau pălăriuţă pe cap.
– copiii vor primi apă plată sau apa cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete şi foarte bine spălate.
– mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzator cu apă, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă, fără adaos de conservanţi. Se va evita în acelaşi timp consumul de cafea sau alcool şi vor avea grijă să menţină o igienă riguroasă a sânului şi evident igiena generală.
– la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică.
– atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil cât şi pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate şi mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens copilul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi şi obligatoriu seara la culcare , iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de cate ori este nevoie.
o Pentru copiii preşcolari şi scolari:
– alimentele trebuie să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete.
– se va avea grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor.
– copiii vor fi supravegheaţi, iar locul de joacă va fi amplasat la umbră, în afara orelor de caniculă având capul protejat de pălăriuţe.
– scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub absolută supraveghere şi numai în ape autorizate sanitar.
– copiilor preşcolari şi şcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei.
Recomandări pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice:
– creearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.
– hidratare corespunzatoare cu apă, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi.
– alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete .
– se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile.
– este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei
– se va evita circulaţia în perioadele de vîrf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale precum şi pălărie .
– persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.
– menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 – 4 duşuri pe zi.
Obligaţiile angajatorilor prevazute de OUG 99/2000 :
„În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:
A.Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
a)reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
b)asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
c)alternarea efortului dinamic cu cel static;
d)alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
B.Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
a)asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
b)asigurarea echipamentului individual de protecţie;
Direcţia de Sănătate Publică Călăraşi